Smak włoskiego jedzenia

Każdy z nas ma swoje ulubione smaki. Jednym najbardziej w świecie smakuje nasza, polska, tradycyjna kuchnia. Inni eksperymentują ze smakami i kuchniami świata na każdym kroku. A jeszcze inni mają swoje ulubione kuchnie, których raz spróbowanie powoduje wracanie do z wielki nich z wielkim sentymentem. Taka właśnie jest kuchnia włoska.

Jest bardzo charakterystyczna przez co nie da się jej od tak zapomnieć. Kuchnia włoska kojarzy się większości z nas z pizzami i makaronami. Jest to oczywiście bardzo trafne spostrzeżenie, gdyż są to dania, jakimi ta część świata może się poszczycić. Prawdziwa włoska pizza swoją bazę ma na cieniutkim cieście, które ugina się w rękach. Na jej wierzchu natomiast znajdują się świeżo położone składniki zaraz po upieczeniu ciasta lub zapieczone razem z nim. O świeżości składników należałoby powiedzieć parę słów więcej. To właśnie cechuje kuchnię włoską najbardziej. Świeże, aromatyczne, pyszne składniki, z których w krótkim czasie wyczarować można przecudne dania. Jeżeli chodzi o makarony, to główną ich cechą jest sposób gotowania. Jest on o wiele krótszy, niż gotowanie makaronu w naszym kraju. Chodzi o osiągnięcie idealnej konsystencji ugotowanego makaronu w sposób „al. dente”, czyli jeszcze delikatnie twardy. Idealnie jest, gdy makaron trzeszczy pomiędzy zębami. Dlatego, gdy odwiedzicie kiedykolwiek włoską restaurację Ristoranti italiani a Cracovia (więcej na: http://www.ristoranti-cracovia.it/prezentazione.html), koniecznie zwróćcie na to uwagę.

Co jeszcze charakteryzuje kuchnię włoską? Nie może się ona obyć bez smaku czosnku, świeżych pomidorów, oliwy z oliwek, świeżej bazylii i dodatku, który stanowi kwintesencję wielu dań – parmezanu. Z tych prostych składników można by przyrządzić prosty, ale aromatyczny makaron „aglio olio”. Mógłby on stanowić bazę, do której dodać można ulubione składniki. Pamiętajmy jednak, że kuchnia włoska Ristoranti a Cracovia http://www.ristoranti-cracovia.it/menu.html to nie tylko pasty i pizze. To również wspaniały smak owoców morza, ryb, mięs, sałatek, a także przepysznych deserów, takich jak tiramisu.